Патриарх Неофит освети знамената на амрията

Българският патриарх поздрави за празника с молитва за победа на цялото христолюбиво войнство

06.05.2016 | 11:23 Редактор: Мария Аладжова
Патриарх Неофит освети знамената на амрията

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен днес по повод Деня на храбростта и празник на армията - 6 май, пише Dnes.bg

Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит.

Патриарх Неофит посочи в словото си, че с името на Св.Георги на уста и с името Христово в сърцето българският воин е печелил не малко славни битки, прославяйки така не само себе си, но и светеца победоносец и най- вече този на когото се уповаваше - Господ Бог. Българският патриарх поздрави за празника с молитва Бог да даде на православния ни народ и на цялото христолюбиво войнство победа над враговете и да укрепи страната ни с постоянен мир и благословение.

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър. 
Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи". 

Сред присъствалите на водосвета бяха председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.