Решено: Изборният ден ще започва в 7 и ще приключва в 20 часа

Той ще бъде удължаван най-късно до 21 часа при наличието на желаещи да гласуват

26.04.2016 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
Решено: Изборният ден ще започва в 7 и ще приключва в 20 часа

Изборният ден ще започва в 7 часа и ще приключва в 20 часа. Той ще бъде удължаван най-късно до 21 часа при наличието на желаещи да гласуват. Това приеха още депутатите на второ четене в промените в Изборния кодекс, информира БНР.

Жребий ще определя поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите при избор за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избора на членове за Европейски парламент и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент, както и поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите при избори за общински съветници и кметове. 

Обявяването им ще бъде не по-късно от 31 дни преди изборния ден. 

ЦИК ще може да създава обучително звено от външни експерти, което да организира и провежда обучението на членовете на избирателни комисии, вместо както е до момента - такива обучения да могат да се осъществяват само от членове на ЦИК.

Депутатите обсъждат правомощията на секционните избирателни комисии. Те приеха неправителствените с предмет на дейност в областта на защитата на политическите права на гражданите да могат да излъчват наблюдатели на изборите.

Народното събрание увеличи членовете на Общинска избирателна комисия-София от 19 на 39 и броя на членовете на районните избирателни комисии в градовете с районно деление от 17 на 27. 

По-рано през деня беше решено и имената от избирателните списъци да бъдат заличавани, ако човек не е гласувал в два последователни национални, еднакви по вид избори. 

От компетенцията на президентската институция ще бъде дали референдумите да съвпадат с националните избори. Миналата седмица парламентът прие, че допитване по дадена тема и национален вот не могат да бъдат две в едно, ако са в една и съща година.