За книгите създаващи приятелство

В навечерието на деня на книгата, доброволци посетиха дома за деца в гр.Долна Баня. Те събраха заедно възпитаниците на интерната и ученици от местното училище, за да почетат

25.04.2016 | 15:40 Редактор: Милена Енчева
За книгите създаващи приятелство

От години наред  доброволците от „Подарете книга“  използват именно четенето като символ на споделените мигове с децата от домовете.  Четенето се превръща и в повод , да подариш на малчуганите от времето си, защото именно те се нуждаят най-много от него. 

"Винаги съм вярвала , че книгите помагат да мечтаеш. Помагат да имаш въображение, да виждаш друг свят. Самите книги като символ също помагат в момента. Дори когато доброволците просто да дойдат, за да си поговорят с децата и да бъдат техни приятели.", разказва Благовеста Пуьова от фондация "Подарете книга" 

Този път обаче идеята е друга. В навечерието на деня на книгата, те решават да смесят малчуганите от дома с тези от местното училище в името на приятелството помежду им.  Експериментът ще остави завинаги спомен в съзнанието на Благовеста.

"Скараха се децата от дома и другите от училището.  Иван взима една книга, пък Спас му казва:

-Не, не тази за нас са я оставили тук, недей да я взимаш!
-Ама вие не , четете книги! Защо да ви я оставям!
-
„Не ние много четеме – миналата седмица , аз четох еди си коя книга!" 

... и книгата започва да става ценност.  Един друг се опитват да се убедят , кой чете повече и кой да вземе книгата, това много рядко съм го виждала в домовете“  

Директорът на Домът за деца лишени от родителска грижа"Констанца Ляпчева" Милена Мачканова пък признава , че въпреки трудностите персонала успява да  възпитават у децата ценности, нужни им да продължат напред. 
Според нея децата обичат да четат и редовно ползват дарените от доброволци.

Малко след тържеството ,нашият екип дари книгите изпратени от вас за друга  благородна кауза.  Децата буквално се нахвърлиха на новите си придобивки. Истински доволна обаче остана 16-годишна Ани Митова, която описва четенето като едно от любимите си занимания.

„ Образованието е най-важното нещо за едно дете , аз поне така мисля. На мен ми харесва и съм решила да продължа да уча , ходя на курс по английски и италиански , ще запиша нещо след година и така“ , разказва Ани.

За добрите инициативи и силата на словото разказват Милена Енчева и операторът Иван Ставрев.