Стотици се обявиха за легализирането на конопа

24.04.2016 | 19:31 Редактор: Теодора Георгиева
Стотици се обявиха за легализирането на конопа

Сред стотиците желаещи за легализирането на марихуаната в днешното шествие в София се включи и единственият депутат, припознал употребата на канабис за медицински цели като своя кауза.

“Не, никога не съм опитвал. Но ако отида в Холандия бих опитал, за да видя как е”, каза независимият депутат Велизар Енчев.

С терапевтична цел за облекчаване на болките от миелоидната левкемия 50-годишният Калоян Янков извлича конопено масло. За целта е насадил няколко стръка в нивата си. Съседи обаче подават сигнал до полицията, Калоян е задържан и осъден на година и половина условно с 3 години изпитателен срок. 

„Живеех доскоро в Антверпен, Белгия. Но след като ме диагностицираха се прибрах в България, за да си умра в България. Но няма да умирам! Сега съм напълно спокоен. Аз вече нямам нито химиотерапия, отказал съм абсолютно всякаква интервенция на традиционната медицина и се лекувам само с масло от канабис. И за момента резултатите ми са 77 пъти по-добри от най-смелите предположения на докторите“, разказва Калоян Янков.

Първият осъден в България за употреба на марихуана с медицинска цел е Марин Калчев, който 15 години страда от множествена склероза. За три посадени стръка коноп в дома си той е осъден да плати 2000 лева.

„Минал съм лечение с различни продукти за тази диагноза. В крайна сметка лечение няма. Това е ясно за всички. В един момент открих облекчение в симптоматиката на заболяването в конопа“, споделя Марин Калчев.

Маршът на желаещите да се легализира марихуаната за медицински цели провокира дебат сред преминаващите около тях хора. 

„Няма да го легализират, защото трябва да оправдават, за едно грамче някой трябва да отиде в затвора. А които взимат тоновете, те не подлежат. И затова няма да стане легализацията“, убеден е мъж, озовал се край протеста.

Участниците в марша бяха категорични, че няма да се откажат от каузата си. Те дадоха за пример Румъния, Македония и Хърватия, където употребата на коноп за лични цели е позволена.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
nacho4@abv.bg
преди 7 години
*** вместо да се чудят как да се Дрогират да ходят да бачкат Сигнализирай за неуместен коментар