София предвижда 280 млн. лв. за бързи трамваи и ремонтни дейности

Предвидено е и изграждането на два блока с жилища за социално слаби

21.04.2016 | 16:56 Редактор: Вероника Цветанова
София предвижда 280 млн. лв. за бързи трамваи и ремонтни дейности

Проект за над 280 млн. лв. предвижда бързи трамваи, ремонт на централни зони в София и саниране на 26 училища и детски градини. Предложението бе обсъдено от кмета на София Йорданка Фандъкова и еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу по време на конференция на кметовете на европейските столици за прилагането на стратегия за развитие на градовете, която се състоя в Амстердам, пише "Монитор".

За обновяване центъра на София ще се изразходва основната част от средствата. А над 100 млн. лв. ще се похарчат за обновяване на трамвайни трасета и за нови мотриси.

Предвидено е още изграждането на два блока с жилища за социално слаби. Енергийно ефективни ще бъдат 26 училища и детски градини. С парите ще се направи ремонт на театър „София“ и културен институт „Средец“.

В рамките на форума Фандъкова проведе срещи с кметовете на Виена Михаел Хойпл и на Амстердам Еберхард ван дер Лаан. В началото на април Европейската комисия избра Амстердам за европейска столица на иновациите за 2016 г. Кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан и кмета на София обсъдиха възможностите да сътрудничество в сферата на иновациите и използването им за развитието на градовете.