Премиерът поиска мониторинг върху всички европейски съдебни системи

У нас няколко пъти се прави реформа в съдебната система, но все още не сме там, където обществото очаква, каза Екатерина Захариева

21.04.2016 | 00:00 Редактор: Мария Аладжова
Премиерът поиска мониторинг върху всички европейски съдебни системи

Българският премиер Бойко Борисов поиска мониторингът за сътрудничество и проверка, прилаган в България, да е валиден и за всички съдебни системи в ЕС.

Тази тези министър-председателят изрази по време на откриването на международна конференция „Укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа“, на която София е домакин, предаде агенция „Фокус“.

Според Борисов държавите членки с най-добре развити съдебни системи лесно и бързо признават своите грешки, което може да бъде модел за подражание.

Премиерът обяви, че вярва на министъра на правосъдието Екатерина Захариева за подготовката на законови промени, които да са в унисон не само с очакванията на българския народ, но и с плановете на ЕС. 

Външният министър Даниел Митов обяви пред европейските делегации на форума, че Съдебната реформа е в ход и се следи внимателно от редица международни механизми, включително и Съвета на Европа. Митов подчерта, че България ще продължи да полага усилия във всички проблемни области, независимо дали са предмет на наблюдение.

„С подготвяните законодателни промени предвиждаме реформа в прокуратурата и укрепване на независимостта на отделния прокурор“, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева , по време на международната конференция.

„В България няколко пъти се извършва реформа в съдебната система, но все още не сме там, където обществото очаква“, посочи Захариева.

По думите ѝ е важно съдебната реформа да продължи, за да се възстанови доверието в съдебната система и магистратите. Без независима и безпристрастна система правата няма как да бъдат гарантирани”, посочи правосъдният министър.

Министрите на правосъдието от Европа дадоха своята подкрепа за нов план за действие на Съвета на Европа, посветен на съдебната независимост и безпристрастност. Планът ще е с действие до 2021 г. , стана ясно на международна конференция в София, чийто съорганизатор е българското Министерство на правосъдието.

Още в репортажа на Васил Детелинов.