Лозан Панов призова за прозрачност при разделянето на колегиите във ВСС

"Разделянето е еднократен и важен акт за ВСС", заяви Панов преди заседанието на съвета днес

14.04.2016 | 11:25 Редактор: Мария Аладжова
Лозан Панов призова за прозрачност при разделянето на колегиите във ВСС

Най-важното е разделянето на Висшия съдебен съвет да се случи прозрачно, публично и въз основа на обективни критерии.

Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди днешното заседание на съвета, съобщи "Фокус". 

Очаква се да бъде обсъдено разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, в изпълнението на направените промени на Конституцията и Закона за съдебната власт. 

„Разделянето е еднократен и важен акт за ВСС. Исторически той ще се случи само веднъж. Оттук нататък, нормите на Закона за съдебната власт уреждат бъдещото разпределение на юристите във Висшия съдебен съвет”, посочи Панов. 

Той подчерта, че е от голямо значение магистратите, предпочели едната или другата колегия да кажат своето мнение, за да може да има съобразяване и с това, което те самите желаят. "Това е важно, за да може отивайки на работа, да дават всичко от себе си и да работят в полза на обществото", добави той.

Друг важен критерий според Лозан Панов е, който ще бъде отчетен при разделянето на колегиите, е последната месторабота на членовете. 

Съгласно този критерий, ако преди избирането си за членове на кадровия орган, магистратите са работели като съдии, те ще бъдат разпределени в съдийската колегия, а ако са работили като прокурори или следователи – в прокурорската. 

Във връзка с медийните публикации, според които няколко от членовете на Съвета за заявили готовност да подадат оставка, ако разделението не бъде осъществено по разумни критерии, Панов обясни: „Четох публикациите, но е важно да дадем възможност с аргументи, да бъде обяснено какви са критериите и въз основа на какви обективни предпоставки трябва да бъде направено разделянето. Много се надявах този дебат да започне много по-рано във времето, за да може веднага след влизането на закона в сила, ВСС да реагира”