Няма напрежение за учебниците за I и V клас - децата ще усвоят материала

Министър Кунева: "Армия" от 2700 родители ще наблюдава матурите

13.04.2016 | 15:35 Редактор: Ирина Георгиева
Няма напрежение за учебниците за I и V клас - децата ще усвоят материала

Няма напрежение и страх по темата за учебниците за I и V клас. Това заяви просветният министър Меглена Кунева по време на среща с представители на родителски асоциации. 

"Няма страх, че децата няма да усвоят материала", подчерта още тя, цитирана от Агенция "Фокус".

По думите ѝ, единственото нещо, което е коментирала с колегите си и с което тя е съгласна, е "да няма смяна на учебниците в средата на годината". Според нея това би могло да обърка родители и деца.

Припомняме, че в началото на април бе взето решение през новата учебна година в I и в V клас да се учи по сегашните учебници, като само този по история за V клас ще е готов в края на септември.

При първокласниците разликите с новите учебни програми ще бъдат покрити от учителите с помощта на методически указания. В новите буквари буквите ще бъдат разделени на няколко групи, като във всяка ще има гласни и съгласни, с които децата да образуват по-лесно думи, които най-често се срещат.
Кунева съобщи, че има добра новина от издателите, които твърдят, че с учебника по история за пети клас ще се справят в началото на учебната година.

 "Армия" от 2700 родители ще се включи в процеса на провеждане на матурите, за да се осигури честността на провеждането им, каза още министърът.

Родителите ще присъстват на няколко места - при запечатването, при отпечатването на всяка една от залите, при отваряне на паролата за изпитния материал, при размножаване на изпитните материали, при камерите за наблюдение. Те ще се включат и при наблюдението на санитарните помещения, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

"Колегите поставиха няколко важни въпроса - единият е свързан с едносменния режим на работа на училищата. Аз подкрепям усилията им", каза още  министърът.

Кунева посочи, че за екипа на министерството едносменния режим на работа на училищата е важен въпрос, но промяната няма как да се случи бързо - очаква се да има план с преходни периоди, в които това може да се осъществи в трите града, в които има проблем - София, Пловдив и Варна.

Друга важна тема, която е обсъдена на срещата с родителите, е тази за новата роля на класния ръководител, отбеляза Кунева.

"Оказва се, че между 1 и 4 клас децата се чувстват по-уютно в училище не само заради отношението, но и защото имат човек, на който могат да се доверят - класният ръководител", каза министърът. По думите ѝ, между 5 и 7 клас границата между децата и класния ръководител става по-ярка, защото класните ръководители са много натоварени и децата губят този учител, към когото могат да отправят своите въпроси и проблеми.