Световен ден за борба с Паркинсон

12.04.2016 | 18:44 Редактор: Пролетина Съботинова
Световен ден за борба с Паркинсон

Отбелязваме Световният ден за борба с болестта на Паркинсон. Около 13 000 души са болните в България, а над 1200 от тях са в тежък стадий. От Паркинсон най-често заболяват мъжете, а средната възраст на която се проявя е 60 години. Лечение за болестта има и то се поема напълно безплатно от Здравната каса у нас.

В началото на годината баскетболната легенда – Симеон Варчев се оттегля от ръководството на Черно море. Причината – напреднал стадий на Паркинсон. Бившият национален селекционер се бори с болестта от 12 години, но през последните 5 заболяването драстично променя живота му.

"Опитах се да не се променя, продължих да работя, но ми беше много трудно. Болестта е  коварна и трябва да имаш характер да я преодолееш", разказва Симеон Варчев.

За пациенти като Симеон Варчев, чиито симптоми на болестта са напреднали драстично лечение у нас има от 2009 година - терапия с помпа с гел, който стимулира мозъчната дейност. Към момента едва 50 пациенти се възползват от лечението. За да се включат към терапията те трябва да са в напреднала фаза, да не им действат останалите медикаменти и да нямат други сериозни заболявания. Месечно терапията за един пациенти струва около 4000 лв., но се заплаща напълно от Здравната каса.