85% от природния газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция

Министър Петкова: Искаме да бъдем газоразпределителен център на Европа

11.04.2016 | 15:17 Редактор: Вероника Цветанова
85% от природния газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция

85% от транзита от природен газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция. Освен от Русия се търсят и алтернативни източници, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на компресорната станция "Странджа”,

Според Петкова интерконекторът с Гърция е много важен и ни дава възможност за доставка на природен газ. С изграждането на този интерконектор България ще има достъп до газ от Каспийския регион, допълни енергийният министър. 

Правителството обсъжда възможността за участие в изграждане на терминала за втечнен газ на Александруполис, който Европейската комисия е определила като проект от общ интерес.

Тя допълни, че интерконекторът с Румъния трябва да бъде факт до есента на тази година. "Това ще бъде първият интерконектор за България”, отбеляза Петкова и посочи, че България може да разчита и на природен газ от Румъния по отношение на местния добив.

Ще работим за това България да бъде газоразпределителен център на Европа, каза още министърът.

"За България е много важно да следваме своята политика в областта на енергетиката, чийто основен приоритет е именно диверсификацията на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ. За да има газов хъб и диверсификация, е необходимо на първо място подходяща инфраструктура. Всичко, което правителството прави в момента и усилията, които полага, са насочени към това да изградим международната свързаност на България със съседните на нас страни. Тогава ще има реална диверсификация и на източниците, и на маршрутите за доставка”, посочи министър Петкова.

По нейните думи, след това няма да има пречки България да стане газоразпределителен център на Европа. Налице са всички предпоставки като подходящо географско разположение.

"България е естествен хъб, през който минават трасетата на природен газ, както от Изток, така и от Юг. 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на България”, отбеляза енергийният министър. По думите й, ще се разчита и на местен добив, като тя даде пример с Румъния, където 90% от нуждите на страната се задоволят от местен добив.