Схемата с подкупите за книжки е от 2015 година, разкри Московски

Всеки един контролен орган в държавата е подложен на корупционен натиск, заяви транспортният министър

02.04.2016 | 16:00 Редактор: Луиза Божинова
Схемата с подкупите за книжки е от 2015 година, разкри Московски

Схемата с взимане на подкуп за шофьорски книжки е действала от началото на 2015 година.

Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на брифинг във Варна, позовавайки се на информация от специализираната прокуратура.

"Във връзка с темата за акцията на специализираните органи към "Автомобилна администрация" и съответно задържането на изпълнителния директор заедно с хора от различни региони, веднага издадох разпореждане към ръководителя на сигурността и на главния секретар да се окаже пълно съдействие на специализираните органи", коментира Московски.

По думите му, акция се провежда в няколко регионални дирекции, но за Варна към момента информация няма.

"Има първоначално задържани и след мярката, която е минала съответно са им повдигнати обвинения на около 8 човека и скоро предстои да им се гледа мярката за неотклонение. За всеки един сигнал, който се подава към министерството се образува екип и се назначава проверка като многократно тези проверки са придвижвани в последствие и към специализираните органи", посочи министърът.

Ивайло Московски допълни, че при някой от сигналите, по които е работено са послужили за част от разработката, която е реализирана от специализираните органи.

Той заяви, че всеки един контролен орган в държавата е подложен на корупционен натиск и предпоставки за реализиране на корупционни практики. По думите му, контролните органи, които са с концентриран огромен брой правомощия са рискови.

"Имахме концепция и миналата година голяма част от тази дейност и конкретно дейността с шофьорските изпити и с издаването на свидетелство за управление с регистрацията и табелите, е да бъдат прехвърлени към безконтактни мултиплексорни вериги. Дружеството, в което се опитахме да извадим част от правомощията на "Автомобилна администрация" на практика вече не е при нас и не можем да го реализираме", коментира транспортният министър.

По отношение на схемата за взимане на подкуп за шофьорски книжки министърът добави, че ще бъде направен анализ, защото това са над 500 протокола и ще отнеме време да се прецени по тези протоколи каква част от изпитите и каква част от издадените удостоверения ще трябва да бъдат анулирани и отнети.

Той каза още, че от понеделник предстои да започне работа Министерството на вътрешните работи с МВР по тази схема.

"На база на информацията, която сме получили от специализираната прокуратура имаме писмо, което ни дава по - голяма яснота за обхвата, регионалните дирекции за които става на въпрос и проведените изпити, за да можем и ние да се ориентираме точно по кои протоколи да започнем да работим", заяви министър Московски.