Бъдеще за театъра?

28.03.2016 | 18:23 Редактор: Пролетина Съботинова
Бъдеще за театъра?

Едва първи курс студент по актьорско майсторство, Мартина вече играе главна роля в постановката в театър София. Спектакълът разказва за вечното разминаване между деца и възрастни.

"Спектакъла разказва за ценностите, които са забравени отдавна, за благородство, за любовта. Това, че ти трябва да се учиш постоянно, да не бъдеш егоист. Най-важната публика е децата. Като най-младото поколение, те трябва да бъдат възпитавани на това нещо, поне в театъра да го видят", коментира Мартина.

Още по темата

За по-малко от година на сцената, Мартина вече се сблъсква с истинските проблеми в театъра - малък шанс за реализация, непостоянна работа и липса на пари за изкуство.

"Тези, които се занимават с финансирането, министъра на културата, те нямат реален поглед какво се случва, това е едно духовна работа. Те просто си мислят, че трябва да има 100% възвращаемост, но това няма как да се случи", разказва още първокурсничката.

На Любов към театъра и почтеност към професия се опитва да научи младите театрали и актьорът Юлиан Малинов. Всеки ден той се бори да поддържа младежките мечти за театър живи.

"Те имат надежда и вярват, че ще се занимават с тази професия. За съжаление в България, културата е на дъното - много малко внимание се обръща това звено, строят се много по-важни неща, като магистрали и стадиони", коментира и актьорът и преподавател Юлиан Малинов.

Мартина и Юлиан са убедени, че театър ще има, защото мисията му е да учи душата. И двамата, подкрепят протеста, но смятат обаче, че промяната първо трябва да започне от духовното – и в политика, и в обикновения човек.