България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музикалният театър подготвя премиера на мюзикъла "Мулен Руж"

Това е жанр, който обединява поколенията, разкриха творци в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

22.03.2016 | 12:04 Редактор: Анисия Иванова
Музикалният театър подготвя премиера на мюзикъла

Музикалният театър "Стефан Македонски“ подготвя премиера на мюзикъла "Мулен Руж", разкри директорът на театъра Марияна Арсенова в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

Такъв мюзикъл няма, има различни адаптации на романа, допълни тя и призна, че репертоарът на театъра има нужда от обновяване

Диригентът Левон Манукян раккри, че мюзикълът като жанр е много труден, "това е като продължение на оперетата“. "Той изисква артистът да притежава много различни качества – да танцува, актьорско майсторство, пеене и това да се прави едновременно", обясни творецът.

Трудното при "Мулен Руж" е, че такъв мюзикъл няма, съответно няма и нотен материал. Работи се по слух и това изисква много работа, каза още той..

По думите на Арсенова театърът е единственият на Балканския полуостров, който работи в областта на класическата оперета и мюзикъла, а публика за мюзикъла винаги има.

За да привлечем по-младите хора, търсим атрактивността дори и в класическите заглавия, обясни тя.

За тази цел през следващата година ще поканим австрийски режисьор, който да даде нов прочит на едно класическо заглавие, разкри Арсенова.

По отношение на ситуацията в театъра, тя призна, че са една от културните инсттитуции в страната, които са били поставени на мониторинг. "Театърът може да се оправи, защото уникалността на жанра ще го изведе", смята Арсенова..

Диригентът Левон Манукян допълни, че мюзикълът е жанр, който обединява поколенията.