Училищата да станат затворени системи

Предложението е на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

23.03.2016 | 12:40 Редактор: Милена Енчева
Училищата да станат затворени системи

Сигурността в 51-во столично училище се гарантира с видеонаблюдение и специална система за достъп до учебното заведение. След вчера обаче със заповед на директора, в дворът на училището се ограничава за външни лица.

"Естествено при случай, който има уговорка с учител или с ръководство, ще бъдат въведени по специален начин в сградата. Имам предвид от дежурните учители, които разпределени по график със заповед от директора", пояснява помощник-директорът Веселин Стефанов

Още по темата

За да бъдат ограничени посегателствата над учители и негативното влияние на всякакви външни лица, от години синдикат "Образование" настояват училищата да се превърнат в затворени системи.  

"Затворени означават заключени и когато учениците влизат се отключват, а когато има учебни часове – те са затворени, заключени и физически няма как да се проникне, ако съответно портиера отвори вратата", пояснява Юлиян Петров от синдикат "Образование".

Според синдикалисти подобни практики се прилагат в много други европейски страни и не са нищо ново. От министерство на образованието обаче смятат, че мярката е крайна. В момента дворовете на училищата са добро място за разходка и физически активности. Трябва обаче да се наблегне на живата охрана.

Междувременно след атентати в Брюксел вчера министърът на образованието Меглена Кунева поясни, че в момента се провеждат обучение от Синдиката на българските учители за реакция при кризи включително и терористични нападения. Според педагози предвид предизвикателствата, пред които сме поставени подобни мерки са задължително.

"Повече учители биха могли да реагират, но със сигурност необходимо и важно ще е това обучение. Надявам се, ако се наложи със специалисти също да се поговори, ако трябва след външна намеса да бъдат по-добре обучени нашите учители", коментира Стефанов.

За да се осигури повече сигурност в училищата се предвижда да бъдат отпуснати малко над милион и половина. С парите учебните заведения ще бъдат оборудвани с повече средства за безопасност. От тези средства всяко едно училище ще кандидатства съобразно потребностите си за осигуряване на средства, някъде за видеонаблюдение, другаде за пропусквателния режим, някъде за осветеност. Или средства, които ще ограничат достъпа на други лица.

Около 450 държавни училища ще могат да кандидатстват по новата програма "Достъпно и сигурно училище". За една година обаче средствата няма да стигнат за оборудването на всички учебни заведения.