30 години решетки за убиеца на Вероника Здравкова

Апелативният съд във Велико Търново потвърди първоинстанционната присъда

11.03.2016 | 13:36 Редактор: Луиза Божинова
30 години решетки за убиеца на Вероника Здравкова

Великотърновският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд за 30 години лишаване от свобода на убиеца на студентката Вероника Здравкова. Илиян Здравков е признат за виновен в умишлен грабеж, придружен с убийство, съобщиха от институцията. Той трябва да плати 100 000 лева обезщетение на родителите на момичето за нанесени неимуществени вреди. Присъдата е при първоначален строг режим на изтърпяване в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Припомняме, че 23-годишната Вероника Здравкова беше убита на 28 февруари миналата година близо до жп гарата във Велико Търново. След като откраднал дамската чанта на момичето с два мобилни телефона, портмоне, сребърни бижута и лични вещи на стойност 400 лева, криминално проявеният Илиян Здравков я е убил, нанасяйки й няколко удара с брадва по главата. 

Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи. През септември Окръжният съд във Велико Търново призна мъжа за виновен и го осъди на 30 години затвор.  

Срещу присъдата има и жалба от адвоката на Здравков, в която се посочва, че наложеното максимално наказание по закон се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид това, че в хода на разследването подсъдимият е направил самопризнания и освен това страдал от психично разтройство, неизключващо вменяемостта му. Съдиите обаче отхвърлиха доводите на защитата. 

Решението на Апелативен съд Велико Търново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.