30 години затвор за убиеца на студентката Вероника Здравкова

Родителите на момичето ще получат по 100 000 лева кръвнина за нанесените им неимуществени щети

15.09.2015 | 13:20 Редактор: Ирина Георгиева
30 години затвор за убиеца на студентката Вероника Здравкова

Великотърновският окръжен съд отсъди 30 години затвор за убиеца на студентката Вероника Здравкова – Илиян Здравков, предаде радио "Фокус" - Велико Търново. 

Съдия-докладчикът по делото Тодор Милев прочете присъдата за 30 години лишаване от свобода с първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие. 

Здравков е признат за виновен за насилствен грабеж, завършил с убийството на 24-годишната студентка Вероника Здравкова, извършено на 28 февруари тази година. 30 години е максималната присъда, която можеше да му бъде наложена, тъй като делото се гледа по съкратена процедура, по искане на обвиняемия.

Вещите, отнети при обира на момичето, са на стойност малко над 400 лв. Всички веществени доказателства, иззети при разследването, ще бъдат върнати на техните собственици, а вещите на Вероника ще бъдат дадени на родителите й - Надя и Трайчо Трайкови. Те ще получат още по 100 000 лв. кръвнина за нанесените им неимуществени щети, които убиецът на дъщеря им трябва да изплати. 

Илиян Здравков бе осъден да заплати още разноските по делото в размер на 200 лв. Освен това трябва да изплати на Великотърновския окръжен съд сумата от 7 240 лв., които също са разноски по делото.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15 – дневен срок, но адвокатът на осъдения – Кирил Станчев заяви, че вероятно това няма да се случи.