Руска намеса в България? Кремъл счита, че твърденията са "цинични"

Коментарът на руското външно министерство потвърждава съмненията, отговориха от МВнР

26.02.2016 | 15:02 Редактор: Мария Аладжова
Руска намеса в България? Кремъл счита, че твърденията са

Като нелепа и абсурдна определи руското външно министерство създадената на 19 февруари временна комисия на Народното събрание, която да разследва има ли намеса на Русия и Турция у нас.

На брифинг говорителят на руското МВнР Мария Захарова припомни "съвместната обща история" на Русия и България.

"Историята наистина познава примери на своеобразна т.нар. "намеса" на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е отишъл на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи своите братя от злото. Преди това – да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция", каза Захарова.

Тя изрази недоумение от това какъв е "смисълът за пореден път да се търси прословутата "ръка на Москва" в държава, чиито поколения до голяма степен са задължени на своите братя за своя суверенитет, своето суверенно съществуване".

Захарова отбеляза, че да се припомня историята е нужно, когато "възникват подобни нелепи абсурдни органи, които, без да се опитват да изяснят каквото и да е, от самото начало твърдят преднамерено неверни неща".

Говорителят на руското външно министерство изрази опасение, че в България може да започне "неомаккартизъм".

Според Захарова подобни стъпки като сформирането на въпросната комисия в НС са цинични, тъй като комисията е създадена в навечерието на 138-ата годишнина от освобождение на България от османско иго.

Всичко това, каза Захарова, е в противоречие с планираните и вече проведените празнични мероприятия като изложбата в Държавната дума на гравюри от времето на Руско-турската война 1877-1878 г.

"Бих искала да припомня, че на тържествената церемония по нейното откриване на 24 февруари в присъствието на парламентаристи от двете страни прозвучаха много искрени слова за тесните връзки, дружбата и братството между нашите славянски народи", каза Захарова.

Междувременно от МВнР отвърнаха на Кремъл, като заявиха, че "България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната".

От външното ни ведомство подчертаха, че "Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава".

"Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

В съвременната сложна международна среда, характеризираща се множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България", се посочва още в съобщението.