Съжителство, робство? Кунева празнува освобождение от турско робство на 3 март

По думите й става въпрос за свободата и нейните измерения

06.02.2016 | 14:35 Редактор: Ирина Георгиева
Меглена Кунева, Снимка: Движение България на гражданите

На 3 март България празнува освобождението от турско робство, коментира вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в предаването "Панорама" снощи по повод спора около термините "робство" и "съжителство". По думите й става въпрос за свободата и нейните измерения и трябва да се коментира и какво се е случвало през този период с нацията ни, духа и държавността.

Кунева  направи връзка и с другия си ресор, като подчерта, че робството се модифицира в съвременни форми като трафика на хора, определяйки проблема за значителен и за България, и за Европа, предадоха от пресцентъра на ДБГ.

Няма да се правят промени в учебното съдържание, без да бъдат обсъждани, подчерта новият просветен министър. По думите й обаче, няма противоречие между промяната и традицията в образованието. Тя коментира, че колкото е важно децата да познават и да се гордеят с историята на страната, толкова и да знаят чужди езици и да имат добри компютърни умения.

Вицепремиерът подчерта, че Законът за борба с корупцията твърдо се връща на масата. Тя посочи, че това е важен и тежък закон. 

"Ако изборът ми за образователен министър не беше минал, това щеше да бъде ясен знак, че и този закон едва ли щеше да бъде приет. Имам усещането, че това беше и целта. Първо гласуването в НС показа, че коалицията ГЕРБ-РБ е устойчивият модел и управлението в този формат е стабилно. Второ има промяна в ролята и разколебаване на ПФ и АБВ в мнозинството," коментира Кунева. 

На въпрос за статията в германското списание Spiegel, посветена на корупцията в България, Кунева заяви, че не политикът трябва да раздава присъдите, а органът, залегнал в този закон, трябва да проверява абсолютно всеки на висока властова позиция - депутати, кметове, ректори и други. Ако законът третира еднакво всички, без значение от парите и медиите им, тогава ще напредваме като държава, заяви Кунева.