Росен Плевнелиев: Българите са втората най-проевропейска нация в Европа

"Искаме да покажем, че сме посветени на най-важните проблеми на континента", увери президентът в интервю

27.01.2016 | 10:31 Редактор: Мария Аладжова
Росен Плевнелиев: Българите са втората най-проевропейска нация в Европа

Поемаме отговорността за единството на Европа в много специален момент от историята за всички нас. България е двигател на европейската интеграция и на стабилността в Югоизточна Европа. Не просто имаме амбициозна програма, но искаме да покажем, че сме посветени на най-важните проблеми на континента. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за онлайн медията на Съвета на Европа по повод началото на българското председателство на Комитета на министрите на СЕ.

„Ние, българите, сме втората най-проевропейска нация в Европа. Научихме уроците си от над 1300 години история. Знаем, че сме били най-слаби, когато сме били сами и изолирани и сме били силни, когато сме били част от голямото семейство на европейските ценности. С уроците си от миналото България иска да допринесе за обединена Европа“, казва президентът в интервюто си пред медията в Страсбург.

„Да се бориш с международния тероризъм не означава само да си част от коалицията срещу ДАЕШ. Не можем да победим идеологията на тероризма само с оръжие. Можем да я победим чрез образование, чрез толерантни общества и тук България играе много важна роля“, заявяви президентът, като припомни, че в България

Още по темата

мюсюлманската общност е много добре интегрирана. „България е дом на много различни религии, които живеят в мир и в хармония. До ден днешен няма данни за нито един чуждестранен терорист с български произход. Вярвам, че това е заради нашата толерантност, която в България работи. И с това можем да дадем пример на цяла Европа“, казва още българският президент.

Във вторник Плевнелиев се изправи пред участниците в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, където увери, че предприетите от българското правителство реформи през последните години „са доказателство, че България е поела бъдещето си в свои ръце и отговорно, осъществявайки реформи, може да постига устойчиви резултати“.

Днес правителството очаква доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на съдебните реформа и вътрешния ред.