Софийска градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу акушерката, посегнала на бебе

Емилия Ковачева е обвинена в опит за умишлено убийство

21.12.2015 | 15:21 Редактор: Мария Аладжова
Софийска градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу акушерката, посегнала на бебе

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу акушерката от "Софиямед" Емилия Ковачева, съобщава БНР. През април акушерката преби почти до смърт новородената Никол, заради което сега отива на съд за опит за умишлено убийство.

В обвинителния акт срещу Ковачева са описани в детайли ударите, които акушерката нанася на новороденото в нощта на 18 април. Вследствие на удари с ръка и стъклено шише детето получи мозъчна травмна и тежък мозъчен оток. 

От записите на камерите в отделението за новородени стана ясно, че Ковачева е упражнявала сила и върху други четири бебета. Материалите по случая са изпратени на Софийска районна прокуратура.

Осъщественото от акушерката деяние се отличава с особена жестокост, като при осъществяването му тя е употребила коравосърдечно отношение, ярост и садизъм, което очевидно личи от продължителността на нанесения побой, броя на ударите, тяхната сила, причинените телесни увреждания на беззащитното новородено дете, се посочва в обвинителния акт, цитиран от БНР.

За съставянето на акта са взети заключения от съдебно-медицинската експертиза и съдебно-психиатрична експертиза на акушерката, разпитани са 31 свидетели и е представена видеотехническа експертиза. 

Емилия Ковачева ще очаква насрочването на делото си под домашен арест.