Оставиха в ареста акушерката, пребила 4-дневното момиченце в Софиямед

СГС отхвърли искането на Ковачева да бъде пусната под домашен арест

11.09.2015 | 17:48 Редактор: Пролетина Съботинова
Оставиха в ареста акушерката, пребила 4-дневното момиченце в Софиямед

Акушерката Емилия Ковачева, която преби зверски 4-дневно момиченце в болница Софиямед през април остава в ареста. СГС отхвърли искането на Ковачева да бъде пусната под домашен арест с мотива, че е проявила изключителна жестокост към новородено и е опасна за обществото. За щастие днес малката Никол е здрава. Прокуратурата обаче представи нови доказателства, от които става ясно, че Ковачева е била и други новородени в същото отделение в периода между 17 март-18 април.

От видеозаписите на камерите в отделението по неонаталогия се вижда ясно, че побоите над децата са напълно идентични с нанесения над малката Никол. Според прокурора по делото е възможно да има още случаи на малтретирани от Ковачева деца. Те обаче няма как да се докажат, тъй като камерите пазят архив до 1 месец назад. 

"На тези кадри се вижда как обвиняемата Ковачева, от 17 март до 17 срещу 18 април нанася побой на множество деца новородени в същото отделение. Абсолютно с подобна жестокост са нанесени побоите. Тези материали ще бъдат отделени в самостоятелно производство, което оттук нататък ще има за цел да уточнява кои са децата, кои са техните родители, какви са уврежданията, които са причинени и т.н" ,коментира Николай Христов от Софийска градска прокуратура.

Защитата заяви, че не знае за други случаи на насилие. До момента Емилия отказва да говори за побоя – нито признава, нито отрича. Въпреки това защитникът на акушерката е убеден, че съдът пренебрегва умишлено някои фактори: иззети са записи само от 1 камера при налични 5, а болницата е направила опит да прикрие случая. Защитата оспорва твърдението, че действията на Ковачева са причинили тежкото състояние на Никол.

"В 3:10 ч. , когато е последния удар, заснет от камерите, ако е причинено счупване на главата на това бебенце то в 7ч. няма да са видими тези отоци при лекар. Лично за мен тази хипотеза, че тя е причинила това счупване на главата, при тази ситуация е абсурдна, защото ако тя го беше направила всички тези болестни признаци, които са констатирани в последствие при закъснение повече от 12 ч. – голям видим поток, кръвонасядания, цялото изменение на детето е щяло да бъде видимо много по рано" , коментира адвоката на Емилия Ковачева - Владислав Янев.

Експертизата по делото показва, че акушерката е в добро психическо състояние и е осъзнавала постъпките си. Потвърждава също, че жената, която се вижда от камерата, и акушерката Емилия Ковачева са едно и също лице. Според защитата, тя е била принудена да сключи втори незаконен граждански договор със Софиямед, подписан само от работодателя. От болницата обаче твърдят, че самата Емилия е настоявала да взема 12 часови поредни смени.  Повдигнато й е обвинение за умишлено убийство. Съдбата на акушерката от Самоков ще се решава на 17 септември.