Димитър Дилчев: Важно е да се изчисти проблемът със собствеността в Студентски град

До средата на 2016 очаквам решение за следващи стъпки по проблема, коментира кметът на Район „Студентски”

09.12.2015 | 09:18 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Дилчев: Важно е да се изчисти проблемът със собствеността в Студентски град

До средата на 2016 година кметът на район „Студентски” Димитър Дилчев очаква да има решение за следващите стъпки по казуси, свързани със собствеността на терени, в Студентски град в столицата. Това стана ясно от коментара му в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му няма квадратен метър в Студентски град, който да не е обект на съдебни спорове между собственици и общината.  

„В средата на следващата година очаквам да се реши проблемът, защото тази ситуация не е от полза за никой- нито за собствениците, които плащат данъци вече 20 години наред, върху площи, които не ползват, нито за университетите”, които също не могат ги да ползват, коментира той.

Дилчев посочи, че от 2010 година има план за обособяване на студентски кампуси в рамките на Студентски град, но преди това следва да се вземе решение как да се процедура по споровете за собствеността на терените.

„Имаме готов план за кампусите и настояваме тези терени да са държавни”, заяви още той.

Дилчев отбеляза, че на територията на Студентски град има около 50 блока на 15 висши учебни заведения, а в тях живеят около 40 хиляди души. Той допълни, че населението е колкото един „средно голям български град” и изрази съмнение, че Студентски град може да бъде „ограден като един кампус”.  Дилчев допълни, че проектът предвижда създаване на 4 отделни кампуса.

Относно изграждането на видео наблюдение в района, той посочи, че е поставена основата като има монтирани камери на ключови кръстовища и места в района. От думите му стана ясно, че е изградена връзка между сървъра за видео наблюдението и 7 Районно управление на полицията. Дилчев посочи още, че следващите стъпки са свързани с надграждане на тази система. Той отбеляза, че видео наблюдението не решава проблема със сигурността и допълни, че агресията е проблем не само на младите хора, но и на цялото общество.