Висшето образование – гаранция за успех?

Университетите бълват юристи и икономисти, а пазарът е стеснен, коментира студентът по право Росен Шарков

08.12.2015 | 12:06 Редактор: Ирина Георгиева
Висшето образование – гаранция за успех?

От Мартина Ганчева

Вярно ли е, че без наука няма сполука? Гарантира ли дипломата успешна реализация? На тези въпроси потърси отговори екипът на предаването Днес.

"Човек се учи докато е жив. Какви знания ще получиш, зависи от самия теб. Хората в България не са оценявани както трябва, затова бягат в чужбина. Повечето кандидатстват в университети заради престиж, заради тапия. Но тапията не те прави такъв, какъвто искаш." - смята Златка Димитрова.

"Образованието е система от правила и норми, истинското образование получаваме в реалния живот." - на мнение е певицата Александра, която е и студент по народно пеене с профил педагогика в СУ "Св. Климент Охридски".

Според студента по право в УНСС Росен Шарков образованието не е на нивото, на което трябва да бъде. Има много излишни специалности.

 "Университетите бълват юристи и икономисти, а пазарът е стеснен." - допълва Шарков и обяснява, че учебното заведение дава рамка, а от теб зависи да се дообогатиш.

"Съществува изроден култ към образованието. А обучението в чужбина се е превърнало в мантра." - убеден е студентът по история в СУ "Св. Климент Охридски" Тиберий Баръмов.

Проф. Иван Неделчев разказа за скулптурата на вечния студент в двора на Русенския Университет.

Ръководителят на Националния център за оценка на компетентностите към Българската стопанска камара Томчо Томов коментира, че живеем в нов свят, базиран на икономиката на знанието и е важно да се самоусъвършенстваме. По думите му безработицата се е превърнала в структурна и това е проблем. Той посъветва студентите да бъдат по-взискателни към преподавателите. 

Към момента в университетите има 72 000 места. 42 000 са завършилите абитуриенти." - констатира Томов. 

"Трябва да положиш усилия, за да просперираш в живота. Работодателите искат можещи и търсещи хора, които предлагат решения." - добави Светлин Наков, който е съосновател на Софтуерен университет. В ефира на Днес той изрази мнение, че е крайно време държавата да си дръпне малко монопола и да намали своя контрол. 

Образованието има нужда от революция, не от еволюция. Думите са на блестящия оратор Сър Кен Робинсън. Той описва няколко ключови принципа, важни за процъфтяването на човешкия разум и как сегашната култура в образованието работи срещу тях. В смешна и вълнуваща беседа сър Робинсън ни казва как да излезем от "долината на смъртта" в образованието и как да възпитаваме младите поколения в среда, пълна с възможности. 

Често когато виждаме кадри по телевизията или в интернет на хора, които живеят в бедност, казваме си че образованието ще подобри живота им. Но дали това важи за по-напредналите общества, в които предприемачеството и свободния пазар не са толкова зависими от образователната система? 

И докато родното образование е в задълбочаваща се криза, страни като Финландия и Южна Корея успяват. Кои са най-добрите модели на образование в света?

Новата икономика, основана на глобалната мрежа налага и нови изисквания към образованието. Световни експерти са единодушни, че ролята на технологиите в тази сфера расте. 

Често младите хора се сблъскват с предизвикателството да подготвят своята автобиография. Всъщност това е първото впечатление, което бъдещият Ви работодател вижда. Затова е важно в CV-то да няма някои забавни цитати.

Българчетата седят най-много пред компютъра и телевизора - средно около 3-4 часа дневно или общо близо 26 часа седмично. Това ни поставя на първо място в Европа, твърдят организаторите на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Все повече семейства осъзнават безсилието си да въздействат и намалят това бреме. И за много от тях то рискува бъдещето на децата им. В ЕК, а и в Щатите обаче има и друга гледна точка. Брюксел признава, че над 90% от професиите след 5 години ще изискват IT умения и подготвя стратегия за по-добър интернет за децата. А Американски университети не пропускат да отчетат факта, че пазара на видеоигрите - най-предпочитаното от малките занимание е индустрия, която вече надхвърля 62 млрд. долара в световен мащаб. Какво се случва зад Океана?

Много студенти – някогашни и настоящи, свързват 8 декември и с нелепата смърт на Джон Ленън. Днес се навършват 35 години откакто пет изстрела отнеха живота му. Години в които музиката опустя, а борбата за световен мир загуби силен съюзник.