ДПС втори по брой кметове

Лютви Местан: движението разширява влиянието си

02.11.2015 | 18:00 Редактор: Васил Детелинов
ДПС втори по брой кметове

И ДПС обявиха, че са втора политическа сила - по брой избрани кметове с изцяло партийна листа в общини и кметства. От движението отчетоха, че със загубата в някои традиционни за тях места се разбива митът за вързания избирател на ДПС. Лютви Местан отчете като проблеми уседналостта, заложена в изборния кодекс, и недействителните бюлетини, пуснати от избирателите им. И се похвали, че движението разширява влиянието си в местното управление.

За ДПС успехът от вота се оценява по няколко критерия - брой получени гласове, брой спечелени кметове на общини с партийни листи, брой общински съветници и брой кметове на кметства. Така според Лютви Местан с 267 хиляди гласа, 33 –еднопартийни спечелени кметски места -ДПС са втората политическа сила в местния вот. Местан изчисли още, че всеки четвърти кмет на населено място е от Движението.

Лидерът на партията призна за загубата в Гърмен, Исперих и Кубрат, където традиционно печелят. Но се похвали,че разширяват присъствието си в местната власт. И да де за пример, че имат общински съветници в Северна България.

От ДПС се похвалиха, че за партията не е подаден нито един корпоративен глас.

Още в репортажа на Васил Детелинов.