Мира Радева: Партиите на прехода твърдо си отиват

Най-тежка загуба на местните избори претърпя БСП, смята Живко Георгиев от Gallup International

02.11.2015 | 11:47 Редактор: Ирина Георгиева
Мира Радева: Партиите на прехода твърдо си отиват

След 25 години партиите на прехода твърдо си отиват. Това обясни социологът Мира Радева в Сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria. По думите й задълбоченият анализ на местните избори тепърва предстои, защото резултатите все още не са обобщени.

На няколко тенденции трябва да се обърне внимание

Партиите на прехода си отиват - това първо се случи със СДС, поясни Радева и допълни, че този разпад е настъпил след 2001г.

"Стигна се до оставки на старите лидери. РБ е някакво продължение на бившото СДС, но там старите лидери ги няма. Старите хора ги няма, има нови." - обясни Радева.

В момента същото се случва и с БСП, смята социологът. 

"БСП изглеждаше доста консервативно закрепена върху една част от населението, която беше склонна да повтаря непрекъснато вота си, независимо от всички гафове. БСП не успя да бъде препозната от средното и по-младо поколение, защото ляво гласуващи или по подобен начин гласуващи млади хора има, но те са отляха към националистическите партии, докато БСП някакси все още екплоатира останките от онези хора, които все още имат навика да гласуват за БСП. Така или иначе БСП си остана в 90-те години и като че ли много малко се промени дори и с новото ръководство." - обясни Радева.

Има голяма промяна и доста тежко отстъпление на ДПС, посочи Радева. Според нея това е личен провал и за Лютви Местан, който очевидно, заемайки поста на Ахмед Доган остана върху същата концепция за управление на партията, но не предвиди, че условията се променят.

Спомням си 1995 година червената карта на Клара, а сега имаме синята карта на Цветанов, коментира Радева

"Дано избраните хора по места се окажат удачни, защото нямам съмнение, че утвърдени кметове като Димитър Николов в Бургас или кандидата на ГЕРБ в Стара Загора, който отново е с много висока подкрепа за втори мандат. Йорданка Фандъкова в София. Нямам съмнение, че тези хора са доказали някакви качества. Интересно е дали новоизбраните кметове на надеждата дали ще успеят да утвърдят високите очаквания." - обясни социологът.

Gallup International: Местният вот 2015г. затвърди тенденциите от Парламентарните избори 2014г.

Нормално укрепване на позициите след парламентарен вот, добави Живко Георгиев от Gallup International. Според него най-тежка загуба е претърпяла БСП, но той не би я отписал от политическата сцена.

"Въпреки че ако в близката година не й намерят животоспасяваща рецепта ще се сбогуваме с нея като с партия на прехода. Не всичко е предрешено, но там наистина не се виждат идеи, лица или качествено нов морал, а без този капитал няма никакви шансове." - добави Георгиев.

ДПС се представя в рамките на очакването, смята политологът. Според него провалили са се не толкова техните собствени планове за присъствие в местната власт, а по-скоро по-големите амбиции в сегашната формула за управление.

Целият разговор с Мира Радева и Живко Георгиев можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.