Политически сили оттеглят свои представители в СИК

На 1 ноември избирателните секции в страната ще са 7200

31.10.2015 | 17:05 Редактор: Мариета Иванова
Политически сили оттеглят свои представители в СИК

Част от политическите сили оттеглят представителите си в секционните избирателни комисии (СИК) в деня за размисъл. Подобно решение може да затрудни началото на изборния ден за втория тур от местния вот на 1 ноември, заяви пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

По време на втория тур на изборите за местна власт броят на избирателните секции в цялата страна ще е около 7200, като за столицата те ще са около 1100.  Секционните протоколи в София ще се приемат в зала 1 на НДК, предава Dnes.bg.

В ЦИК е получен сигнал, че има членове на секционни избирателни комисии и назначени от първия тур на изборите, които не са се явили днес и са се отказали от подготовката на изборните помещения и приемането на книжата от общинските избирателни комисии.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че това ще създаде затруднения в неделя. „Ще трябва да бъдат заменени и попълнени съставите на секционните избирателни комисии. В тази връзка призоваваме политическите сили да се свържат със своите членове, които са излъчени в секционните избирателни комисии,и да ги призоват да се явят, да получат книжата, защото това е де факто основното място, където избирателите ще дадат своя глас“, каза Андреев.

От ЦИК заявиха, че е създадена и по-добра организация за приемането на протоколите от секционните избирателни комисии, които ще бъдат приемани в зала 1 на НДК. Александър Андреев заяви, че комфортът на близо 3000 представители, които ще предават протоколите, ще бъде по-добър.