Горанов предлага подпомагане на най-качествените училища

Нека да го наречем - стимулиране на образованието на децата с таланти, които искат да ги надграждат и развиват, поясни финансовият министър

09.09.2015 | 17:50 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов предлага подпомагане на най-качествените училища

Финансовият министър Владислав Горанов ще коментира с правителството и ще предложи за 2016г. концепция за финансово подпомагане на тези училища в страната, които предлагат най-качествения образователен продукт.

ека да го наречем - стимулиране на образованието на децата с таланти, които искат да ги надграждат и развиват." - това заяви министър Горанов по време на посещение на ремонтните дейности в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Министър Горанов беше там заедно с кмета на град София Йорданка Фандъкова и на място се убеди как се разходват целево отпуснатите от правителството средства на СМГ за вътрешен ремонт.

Според министър Горанов за кратък период няма да може да се решат всички проблеми в сектора, но "обръщането към най-качественото образование също е важно, заедно с усилията на правителство да осигури равен достъп и да се пребори с тенденцията за отпадане на ученици от клас".

Финансовият министър коментира, че в тази концепция за подпомагане може да участват всички училища, които имат обективно измерими показатели на постижения в образователната сфера, включително по линия на успеха от матурите, участията и резултатността в международни олимпиади и други.

Той уточни, че всеки регионален инспекторат на образованието води подобна статистика и класациите са публично известни.

На въпрос за конкретната сума за финансиране Владислав Горанов отговори, че тя ще стане ясна през месец октомври при анонсиране на проекта за държавния бюджет за 2016 година.

"Ние трябва да положим целенасочени усилия, за да създадем такива центрове, където децата, които по своя нужда и потребност надграждат своите образователни потребности, да имат подходящи материални условия за това." - каза още министър Горанов.

Финансовият министър обясни, че "всяка държава има нужда от елити" и изрази личното си убеждение, като министър на финансите и като възпитаник на математическа гимназия, че „качественото образование във всички си аспекти трябва да бъде насърчавано и трябва да стимулираме развитието на най-добрата част от образователната система".

"Това, което се прави сега в СМГ, е не само освежаване на материалната база на едно от най-елитните български училища, а инвестиция в тази част от българското общество, което трябва да се превърне в мотор на средната класа и да гарантира цялостното ни развитие в следващите години, които са все по-предизвикателни в световен мащаб от гледна тока на конкурентоспособност на икономиката и на качеството на работната сила" - коментира министър Горанов.

Той каза, че СМГ е сред тези центрове за знание в средното образование, които винаги са били елитът на държавата в образованието и възпитаниците им не само са печелили международни олимпиади, а и изграждат здравата основа на българското общество, която ще може да ни води през годините до едно развито съвременно общество. А такива училища има в по-големите градове и областните центрове на страната, убеден е финансовият министър.