Доц. Борислав Великов: Около 13 млн. лв. ще са средствата за частните училище от 2018

Това е 0,5% от всичките пари за образование в България, коментира заместник-председателят на ресорната комисия в НС

07.09.2015 | 13:12 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Борислав Великов: Около 13 млн. лв. ще са средствата за частните училище от 2018

Около 13 милиона лева ще са средствата, които допълнително ще бъдат заделени от данъците за финансиране частните училища и детски градини, посочи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-председателят на ресорната комисия Народното събрание доц. Борислав Великов. Той посочи, че на фона на 3 млрд. лева, които се отделят за образование като цяло, това е „по-малко от половин процент”.

„Това са допълнителни пари. Самите частни училища ще имат възможност да избират по какъв начин да оформят бюджетите си. До 2018 има време- когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование, БВП ще нараства, както очакваме с темп от 1- 2%, и от тези 1-2% ние ще отделим една стотна за частните училища и детски градини. Като основното финансиране ще бъде насочено към държавните училища,” коментира Великов.

Като „правилно” определи решението на депутатите директорът на Английската бизнес гимназия "Евростандарт" Севдалина Йорданова.

„Ценовият интервал на частните училища се движи между 4 и 8 хиляди лева”, коментира Йорданова. По думите й училищата, които попадат във високия ценови интервал, действително биха могли да срещнат трудности при покриване на разходите по обучението на приетите без такса деца, които, ако бъде приета държавната субсидия, би трябвало да са 20% от учениците. – „ Но тези, които са талантливи, биха довели до повишаване на рейтинга на частното училище. Все пак, нека да има и този социален елемент”, коментира още Йорданова.

По думите й не би трябвало да се събират допълнителни такси за дейности, финансирани от държавата.

 Вижте цялото интервю от видео файла.