Обучението по майчин език не мина в парламента

Само депутатите от ДПС гласуваха "за"

04.09.2015 | 14:09 Редактор: Мариета Иванова
Обучението по майчин език не мина в парламента

Дългогодишният спор задължително или по избор да е изучаването на майчин език в училищата пак скара депутатите, предава Dnes.bg.

Очаквано и в новия Закон за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ, ДПС искаше де се запише, че „системата на училищното образование осигурява на учениците, принадлежащи към малцинствата, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния малцинствен език най-малко 4 часа седмично по учебния предмет“.

Предложението не мина, защото беше подкрепено основно от депутати от ДПС.

Така в крайна сметка остана сегашното положение - децата, които са от малцинствата и искат да учат и майчиния си език да могат да го направят като свободно избираем предмет.

В опит да убеди народните представители, че това трябва да е задължение Мариана Георгиева от ДПС обвини мнозинството, че прилага мракобеснически подход.

„Това си е подстъп към асимилация, скрита и имплицитна“, отсече тя.

Според Стоян Мирчев от БСП обаче задължителното изучаване на майчин едик дава основание за притеснения от политически натиск.

Димитър Байрактаров от ПФ предупреди, че в искането на ДПС има елемент на дискриминация, защото няма нито едно българско училище, в което да се приемат деца по етническа принадлежност.

"Децата трябва да има право на избор, а не да се задължават да учат, турски испански, патагонски или друг език“, отсече той.