Горанов: Предложената наредба за осигуряване дава право на свободен избор

НСТС приe Наредбата за внасяне и разпределяне на осигуровките

25.08.2015 | 15:28 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Предложената наредба за осигуряване дава право на свободен избор

Националният съвет за тристранно сътрудничество приe Наредбата за внасяне и разпределяне на осигуровките. Тя трябва да уреди начина, по който хората прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Решението не е свързано с политически дивиденти и те не са търсен ефект в случая. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му всяко едно нормативно решение урежда обществени отношения, които не са еднакво възприемани от страните, които регулират.

"Свободата на избора. Никой не може да задължи едно лице да предприеме, едно или друго решение, спрямо собствените си спестявания." - обясни министър Горанов.

"В този смисъл, ако колегите, занимаващи се с този бизнес имат някакви притеснения, те трябва да положат усилия да бъдат по-атрактивни и по-конкурентоспособни, така че предимството на съществуването на втория стълб да бъде осъзнато от всички и да бъде припознато като ценност." - отбеляза финансовият министър.

Преди по-малко от месец пенсионноосигурителните дружества предупредиха, че са възможни злоупотреби при прехвърлянето на парите за втора пенсия в НОИ заради несъвършенства в проектоектонаредбата.

Според министър Горанов в частния случай даването на хората да избират е едно добро решение.

Чуйте: