Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дефицитът може да наложи еднакви пенсии за всички в първия стълб: Нейков

Иван Нейков в Денят он ер, 3 юли 2015

04.07.2015 | 10:00
Дефицитът може да наложи еднакви пенсии за всички в първия стълб: Нейков

Иван Нейков, бивш социален министър, сега председател на Балканския институт по труда и социалната политика в Денят он ер с Ивайло Лаков на 3 юли 2015.

 

Пенсионната реформа бе приета на първо четене на 2 юли 2015, но дали промените не са козметични заради хоризонта от 2037г. Ще издържи ли НОИ?

Посоката е правилна и целите са верни, но стъпките към тях няма да ни доведат към тях.

 

Увеличаването на пенсионната възраст – 65 години за мъже и жени ще се увеличава до 2037 с месеци годишно. Как това ще облекчи дефицита в НОИ?

Това потвърждава тревогата ми, че „горещият картоф“ по отношение всяка промяна в модела въобще няма да изстине. Обратно – дори разчетите на НОИ показват, че това, което се предлага не води до намаляване на дефицита. Той остава. А в по-дългосрочен период дори нараства.

Т.е. твърдим, че със стъпките сега в първия стълб на солидарната система, първо ще увеличим пенсиите и второ, ще намалим дефицита. Това са двете големи цели.

Разчетите казват друго – дефицитът няма да намали. А пенсиите ще се увеличат с 40% в сравнение със сегашните, но никой не казва кога. Дори 2037 не се казва. Казва се – тогава, когато натрупването на актуализирането ще стигне до коефициент 1,5 по формулата. Т.е. 40% увеличение.

 

Още по темата

Те все пак вземат решение за увеличение на пенсионните осигуровки с по 1% веднъж през 2017 и веднъж през 2018.

Разчетите сочат, че тези стъпки са в правилната посока, но не са верни. Няма да постигнем целите.

Да имаме  увеличаване на пенсиите, както очакват хората – много бързо ще проличи. Още следващата година.

Дори в 2016 ще видим, че дефицитът на НОИ няма да намалее. Защо? Защото заедно с такова деликатно увеличаване на възрастта – по един месец, добре, че не е с по една седмица годишно, даваме възможност за много ранно пенсиониране.

Предложението, което бе направено, дава право на всеки, на който не му достига една година, да се пенсионира по-рано.

Синдикатите веднага скачат– протести..

Добре връщате темата на социалния диалог, защото това беше важна цел и поздравления за министър Калфин, че проведе сериозен диалог със социалните партньори. Но, забележете –

 

Самите хора от АБВ го бламираха..

Там има някаква шизофрения, но не съм специалист по АБВ.. Но изведнъж се превръща в достойнство на промяната на пенсионния модел това, че има съгласие и няма протести.

Само че има цена това съгласие. И цената бяха тези много недостатъчни стъпки, които се направиха. Т.е. ние сме съгласни. Няма да протестираме, няма да има стачки, няма да лежим по улиците, но няма да имаме по-високи пенсии и финансово стабилен първи стълб. Е, струваше ли си цената?

 

Колко време при сегашното развитие на демографската ситуация в България може да удържи пенсионната система?

Ако се сбъднат най-мрачните ни сценарии, които се опитваме да предвидим, това означава, че в период до 10-15  години може да сме изправени пред необходимостта да вземем изключително тежко решение.

Дефицитът както нараства в един момент ще избираме между здравеопазване и пенсии или образование и пенсии.

И тогава изходът е – премахване на целия солидарен стълб в сегашния му вид и въвеждане на еднакви пенсии за всички от първия стълб.

И то толкова, колкото има пари в НОИ.

Чуйте целия разговор в студиото.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
GLOBALUSER
преди 8 години
Всичките усилия бяха за пенсиите на силовите пенсионери по чл. 69, които не са се осигурявали. Те още ползват условията обещани им от Йосиф Сталин за къс трудов стаж и привилегии за сметка на населението. Срутването ще предизвика нов закон за МВР. Сега нашите "лясковски юнаци" се пенсионират 12 години преди своите румънски и западни "колеги". Зверското вдигане възрастта на трета категория се мъчи да компенсира тавана на незаслужените пенсиите на силоваците. Вече се призна, че дотацията от 52% не покрива пенсиите на МВР и се вземат пари от пенсиите на хората. Стана ясно, че лица като Борисов, Дянков и това на снимката са напълно негодни да правят реформи. Самите им цели и формулировки са сбъркани. Споменатото срутване не е естествен процес, а се предизвиква от негодните управници. Тяхното изчерпване се вижда в думите на вътрешната министърка. Тя ще назначава селска, *** и животинска полиция. Това означава, че сегашната не прави нищо. Не става ясно от къде ще дойдат парите за техните заплати и пенсии. Може би от животните или? Сигнализирай за неуместен коментар