Връзката между бизнеса и образованието е възможна

Липсата на практика е най-голямото предизвикателство пред току що завършилите младежи

22.04.2015 | 16:47 Редактор: Пролетина Съботинова
Връзката между бизнеса и образованието е възможна

Стотици студенти и над 70 работодатели от сферата на енергетиката, банковите услуги, телекомуникациите и IT технологиите показаха, че връзката между бизнес и образование е напълно възможна. Те участваха в своеобразната трудова борса "Стажове", организирана за четвърта поредна година от Техническия университет. В това най-голямото университетско изложение в страната, бизнесът търси своите бъдещи служители. Над 80% от новите екипи в фирмите са сформирани от студенти на университета.

Точно преди 1 година, в същата зала на Техническия университет, Диан попълва формуляр за участие в стажантска програма в едно от електроразпределителните дружество. Веднага след това получава обаждане за интервю. Сега той е част от екипа.

"Прекарах едни страхотни три месеца в компанията, след което компанията ми предложи постоянен трудов договор. Започнах като специалист релийчик и така започна моето професионално развитие по стълбичката на успеха в компанията." - разказва Диан Пандеров, ръководител "Експлоатация и поддържане" към едно от ЕРП-тата в страната.

Само за няколко часа стотици студенти посетиха изложението на работодателите в Техническия университет, за да се опитат да постигнат успеха на Диан. Директният контакт с бъдещите работодатели е възможност младежите да се запознаят с условията за практика в някои от най-престижните фирми в страната. Липсата на практика е най-голямото предизвикателство пред току що завършилите младежи.

Работодателите пък са категорични, че освен да бъдат продуктивни и инициативни, бъдещите стажанти трябва да покажат своята амбиция за развитие още на интервюто.

"Една добре работеща икономика, няма как да съществува без реални знания, които университетът дават и всъщност, смятам, че това е бъдещето и трябва все повече да се набляга върху тази връзка образование, икономика и бизнес." - коментира Десислава Стоева от отдел "Човешки ресурси" към една от водещите банки у нас.

"Образованието се учи от бизнеса, а бизнесът естествено трябва да се учи от образование, защото без образование няма успешен бизнес." - допълва и Валери Младенов, заместник-ректора на Техническия университет.

Изложението привлича студентите към реалния бизнес още от ранен етап на образованието си, така че завършвайки университета, младежите да са по-подготвени.


Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния сайт - http://edu-business.info/