Мая Тасева: Връзката между училище и бизнес е от огромно значение

Към това е насочена стипендиантската програма на ЧЕЗ

19.03.2015 | 12:44 Редактор: Ирина Георгиева

Връзката между училищата и бизнеса е от огромно значение. Това заяви Мая Тасева, представител на стипендиантската програма в ЧЕЗ в Сутрешния блок на България Он Ер, по повод инициативата на компанията, която започна още през 2012г. за предоставяне на стажантски програми, насочена към техническите и икономическите гимназии на територията на Западна България.

"Инициативата е свързана основно с това, младите хора да разберат малко повече за сектор "Енергетика" и евентуално да продължат кариерното си развитие в него. До момента имаме три издания, като сега тече третото такова на стипендиантската програма. В началото на всяка учебна година,основно месеците октомври и ноември, се свързваме с всички технически и икономически училища на територията на Западна България. Обсъждаме с техните директори и учители, дали има възможност да направим представяне, след което говорим и с учениците, и с учителите, и ако има интерес от тяхна страна, те се включват в нашето състезание." - коментира Тасева.

Засилен е интересът към конкурса, разделен в две направления - Електротехническо разпределение и икономическо, съобщи Тасева. 

"При електротехническо разпределение, техниците решават такъв вид задачи. Минават през три кръга, първият е онлайн кръг, след което има втори регионален, следващата седмица 27 март ще бъде финалният кръг, когато ще бъдат определени стипендиантите. При икономистите нещата стоят по малко по-различен начин като първият училищен кръг се провежда в самото училище и самите ученици разработват тема Business Case. Тази година темата е иновации в обслужването на клиенти като след този училищен кръг се излъчва от всяко едно училище един победител като в момента в сайта на програмата тече онлайн национално гласуване за излъчване на трите най-добри разработки, които отново следващата седмица на 27 март ще участват във финалния кръг." - обясни Тасева.

Тасева посочи, че наградите за победителите са шест стипендии за три млади екипа.

"Стипендиите са за втория срок на учебната година. Младите победители могат с оценката от конкурса да кандидатстват в колежа по енергетика, който е в ТУ в София и след това имат възможност да кандидатстват за наши стажове, които предлагаме в компанията и след това евентуално да станат наши служители. Вече имаме трима млади служители, подбрани по тази програма." - добави още Мая Тасева.

Чуйте коментара на Мая Тасева за нови възможности за старт в кариерата на пазара на труда в следващия видео материал: