Москов: Ще продължава да се затяга начинът за харчене на пари в болниците

Има фрапиращи нарушения в някои от болниците в страната, коментира здравният министър

17.04.2015 | 12:55 Редактор: Ирина Георгиева
Москов: Ще продължава да се затяга начинът за харчене на пари в болниците

Ще продължава да се затяга начинът за харчене на пари в болниците. Гарантирам 95%, с които повечето от болниците ще разполагат тази година спрямо миналогодишните си бюджети, гарантирам заплатите на работещите там и доброто и качествено лечение на пациентите. Това заяви здравният министър Петър Москов пред Нова телевизия относно недоволството на лекари от въвеждане на лимититирани бюджети на болниците, предаде Investor.bg.

На 16 април от БЛС заплашиха, че ще оттеглят подписите си от Националния рамков договор, ако Надзорният съвет на НЗОК не освободи 60 млн. лв. от резерва на фонда за нуждите на болниците и за онкомедикаменти.

Здравният министър определи тези искания като "вопли на болници, които ако утре затворят, ще разбере само собственикът".

Правилото за разпределението на общия бюджет към отделните лечебни заведения е, че болниците, които изпълняват спешност, ще получат 95%, а другите – 90% от миналогодишните си бюджети, обясни отново здравният министър. Методиката ще бъде спазена, посочи министърът и призова лекарите и пациентите да бъдат спокойни.

"Нито родилките, нито онкоболните, нито който и да е пациент, който има нужда от спешна медицинска интервенция, няма да пострада. Бюджетът на Касата е създаден, за да отговаря на вашите здравни потребности, а не на бизнес плана на определена болница." - коментира министър Москов.

"По същество реформата е насочена към промяна на системата – от търговски отношения към медицински, вместо да плащаме за дейност, да плащаме за резултат." - подчерта Петър Москов.

Запитан дали е вярно, че има 22 болници без пациенти, той коментира:

"Има много болници без пациенти, има много болници, в които дълги години минаваха мъртви души. Решението е въвеждането на електронната здравна карта и цялостната електронна система. В края на годината ще имаме пилотни работещи модули на електронната система." - каза Москов.

На въпрос дали ще има листи на чакащите в болниците заради въвеждането на медицинските пакети здравният министър обясни:

"Не става въпрос за спестяване, а за рационално използване на средствата. Тази година НЗОК ще може да прави подбор с кои лечебни заведения да сключва договор."

Има фрапиращи нарушения в някои от болниците в страната, коментира здравният министър.

"В една болница в Лом има приети повече хора в състояние на кома, отколкото в София и цялата Софийска област. Това са стотици хора. Те лежат в реанимация и им бива плащан престой на ден, а това е скъпо." - даде за пример здравният министър.