Днес отбелязваме т.нар. летен Никулден. Честването традиционно е в дните около 9 май, когато мощите на Св. Николай Чудотворец са пренесени в италианския град Бари.
В Бургас отбелязаха празника с кулинарно шоу
Летният Никулден, който вече трайно се е утвърдил като "празник на сетивата", тази година предложи още повече вкусови изкушения, майсторски умения и емоции, носещи уханието на лято и море.
"Тайна няма, има рецепти - рибата да е почистена, ако може повече видове. Някога рибарят едрите риби ги е давал на пазара да изхрани семейството си, а дребните рибки, които никой не иска, ги е слагал в чорбата и от там се е получила тя", коментира шеф готвачът Иван Звездев.
Посетителите могат да се насладят на вкусни ястия
Кулинарната сцена бе доминирана от мидите по бургаски, приготвени от жените от социалния патронаж.
"Тази година сме подготвили доста повече, защото миналата имаше голям интерес. Над 3000 порции миди с ориз ще раздадем заедно с колегите", каза управителят на Домашния социален патронаж Валентина Станкова.
В кулинарното шоу се включиха и двама световни шампиони от Парма по правене на пица.
"Станахме световни шампиони с пица от магарешки кашкавал - единствена по рода си - нещо, което никъде не съществува", посочи гурме готвачът Стефан Енчев.
"Магарешко месо и мус от крокмач и босилеково песто", допълни майстор-пицарят Джейхан Джаферов.
Най-много обаче бяха желаещите да опитат рибената чорба на летния Никулден.
Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.
Снимка: БГНЕС