Фермери предупреждават, че за Великден е възможно да попаднем на замразено агнешко месо от Австралия, което да се продава като прясно. Те призовават за по-строг контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните.
"Очакваме засилен внос от Австралия, нашите притеснения са да няма нелоялни, измамни практики от страна на вносители, които да внасят евтино замразено месо от Австралия и да му създават вид като на прясно", каза съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
"Това се прави със специални химикали, които придават по-различен вид на месото, едва ли не като на прясно. Надяваме се контролните органи да следят внимателно за всички пратки, които влизат в България, дали после ги продават в магазините като замразени", добави той.
Печатът на месото, което не е от България, е с червен цвят
Замразено агнешко месо не трябва да бъде размразявано и продавано на витрина като охладено. След като един път е било замразено, месото трябва да бъде продавано само като замразено. Потребителите могат да проверят произхода на агнешкото по печата върху месото.
Печатът върху българското месо е със син цвят. Всяко месо, което не е с произход България, е с печат с червен цвят.
"Печатите много често биват под някаква форма недобросъвестно замаскирани, затова сезираме официално и Българска агенцията по безопасност на храните за нашите опасения с апел да засилят повече контрола, най-вече върху вносителите на меса. Знаят ги много добре кои са вносителите и не би трябвало за тях да е проблем", подчерта Симеон Караколев.
"За препоръчване е месото да бъде охладено, прясно, свежо. Най-добре за хората да отидат до най-близката ферма и да си купят месо или животно", добави той.
Внасяме от РСМ и Румъния
От няколко години има тенденция българските агнета да не могат да задоволят потреблението на агнешко в страната за Великден и за Гергьовден, така че тази година се очаква да има и внос, призна Караколев.
Традиционно вносът е на месо от Северна Македония, но може да има внос на месо и от Румъния. В районите близо до границата с Гърция някои хора може да внесат агнешко и от южната ни съседка, но количествата няма да са съществени, пише "Труд".
"Няма промяна в цените на агнешкото спрямо миналата година", увери Симеон Караколев.
Изкупните цени на едро са между 8,50 лв. и 9 лв. за килограм живо тегло, без ДДС. Цените на дребно във фермите са между 10 лв. и 12 лв. за кг живо тегло, ако отидете и купите едно агне. Месото във фермите е от порядъка на 25-27 лв. за килограм.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR