10 000 килограма храна събра само за 2 дни кампанията на Българската хранителна банка – „Eдин килограм доброта“. В рамките на уикенд клиентите на три големи търговски вериги имаха възможност наред с напазаруваното за вкъщи, да купят и оставят за Хранителната банка продукти за хора в затруднено положение.
10 града, 240 доброволци, близо 1000 часа труд и над 3000 дарители. Така изглежда в цифри килограм доброта. А извън числата остава съпричастността към чуждата болка и нужда. И надеждата, че добротата съществува – макар и на килограм.
За даренията Хранителната банка е заложила на трайно пакетирани храни с дълъг срок на годност и висока хранителна стойност:
"От типа на ориз, зрял фасул, леща, брашно, бутилка олио или консервирани храни, които дават възможност с един пакет например да бъде нахранено цяло семейство или дори два пъти, тъй като от един килограм могат да бъдат направени 10 порции храна", обяснява директорът на Българската хранителна банка Цанка Миланова.
Хранителната банка провежда кампанията за втори път. В първото издание, посветено на Международния ден за борба с глада, организацията събира 4 хиляди и 200 килограма храна. Част от даренията са безценна помощ за доброволците, които от 15г. в двора на църквата "Св. пророк Илия" в столичния квартал "Дружба" 2 приготвят топъл обяд за нуждаещи се:
"Допреди няколко години се справяхме сами само че хората нараснаха неимоверно много. Нашите хора в един момент стигнаха 480-500 човека, като Слава Богу не идват всички всяка неделя, защото тази бройка надхвърля нашия капацитет. Но около 360 – 380 порции сме готови да раздадем", разказва Мони Маринов.
Пенсионери, бездомни и бежанци са само част от хората, които се редят на дългата опашка за топъл обяд. Има и такива, които пътуват от други градове.
С продукти Хранителната банка подпомага и спестява много средства и на дневния център за девойки и младежи с трайни физически и ментални увреждания „Св. Мина 2“ . В момента центъра посещават 15 младежи, чието любимо занимание е готварството:
"Имаме фризери и хладилници, в които съхраняваме, когато имаме по-големи количества и те помагат, правят различни лютеници, туршии. Това им донася допълнителни занимания и смятам, че им е много разнообразно. Веднъж ни прави икономия и втори път им разнообразява храната", разказва директорката на центъра Анжела Илиева.
Месечната издръжка на центъра - в зависимост от сезона и разходите - е между 7 и 10 хиляди лева.
Пускат за движение нов 3-километров участък от АМ „Хемус“
Гасиев след нокаута срещу Пулев: Този удар беше старателно планиран
В Гърция семейство с 3 деца от един и същ датски донор е загубило едно дете от рак
Кирил Петков: Постигнахме всички цели в Европа, да почистим къщата си от местните мафиоти
Чрез микропластмасата се разпространяват опасни бактерии
Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпразнува своята 20-годишнина
Защо се будим малко преди алармата?
Наследствена ли е шизофренията?
Лунната почва може да съдържа следи от земната атмосфера
Антитела, проектирани от изкуствен интелект, ще бъдат тествани на хора
Признаци за бъдеща катастрофа в Антарктида
Разкриха влиянието на Марс върху климата на Земята
И Румъния протестира - вдигна се заради корумпираната съдебна система
Община Варна отпуска над 236 500 лв. за да покрие задълженията на Белодробната болница
Любопитни факти за еврото: Ето от какъв материал са направени и коя банкнота се използва най-често
Ето къде няма вода във Варна днес
Днес приютът в Каменар организира коледна инициатива за осиновяване на кучета
SpaceX потвърди плановете за IPO и определи оценка от 800 млрд. долара
Иран вдигна цените на бензина за пръв път от протестите през 2019 г.
Стабилност в цените на световните пазари отчита Софийската стокова борса
Защо Русия толкова силно иска украинския регион Донбас?