Депутатите с нов рекорд за кратко пленарно заседание, стигна им да се изпокарат

Народните представители работиха малко повече от 60 мин.

21.06.2024 | 13:39 Редактор: Деси Николова

Първи редовен работен ден за новото Народно събрание. И първи рекорд - депутатите записаха пленарно заседание от малко повече от 60 минути. За това време успяха да се изпокарат, естествено използвайки цветисти епитети, да гласуват оставката на Христо Иванов като народен представител и да пренебрегнат факта, че днес изтича срокът, в който България трябва да определи кой ще я представлява на срещата на НАТО във Вашингтон.

Макар и да го нямаше в залата Христо Иванов стана повод за остри реплики точно в последния му ден като депутат.

"Христо Иванов е човекът, който може би беше най-вреден в изминалото Народно събрание, защото заради неговите комплекси и фиксация, българската Конституция беше направена на саздърма", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

От нападките към Иванов, депутатите преминаха и към защита.

"Да благодарим на Христо Иванов, че въпреки всичките трудности, въпреки всичките различия, той беше един диалогичен народен представител", призова съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Депутатът от ИТН Павела Митова направи коментар по отношение на правоговора на Петков, а БСП се опитаха да тушират напрежението.

"Представете си как изглеждаме извън тази зала, пред хората които ни гледат, ако изобщо ни гледат. Затова ви моля да не принизяваме нивото на най-високата трибуна в република България", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

А щом дойде гласуването Бойко Борисов напусна залата. От скандалите депутатите преминаха към Комисия за правилника на Народното събрание, но и това не мина без перипетии.

Петъчно депутатите работиха само 1 час, но успяха да създадат Комисия за правилата в парламента, а за неин председател с гласовете на "Величие" избраха Анна Александрова от ГЕРБ. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR