Калин Стоянов: Отговорно допринасяме за сигурността на Шенген, охранявайки границите

Вътрешен министър съобщи за трайно намален миграционен натиск

13.06.2024 | 17:06 Редактор: Беатрис Младжова
Калин Стоянов: Отговорно допринасяме за сигурността на Шенген, охранявайки границите

"България продължава отговорно да допринася за сигурността на Шенген, охранявайки външните граници и предотвратявайки вторичните движения", подчерта министър Калин Стоянов в изказването си по една от основните теми "Общо състояние на Шенгенското пространство", поставени в рамките на Заседание на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", което се проведе в Люксембург. 

В подкрепа на това той изведе някои от тенденциите, наблюдавани след премахването на контрола по границите от 31 март до момента – трайно намален миграционен натиск, увеличение на връщанията – резултати, дължащи се както на предприетите мерки на национално равнище, така и на съвместната работа с ЕК и европейските агенции и на отличното сътрудничество с Турция. 

Министър Стоянов подчерта, че "благодарение на европейското финансиране, отпуснато от Комисията, успяхме да укрепим съществено технически и кадрово капацитета за охрана на границата, утроен е броят на служителите на "Фронтекс" на българо-турската граница, увеличено е и разполагането на служители на българо-сръбската граница. От началото на април т.г. австрийски съветник по сигурността на документите работи заедно с нашите служители на аерогара София, а от май действията ни се подпомагат и от германски представител. Засилихме оперативното сътрудничество чрез интензивен обмен на информация за още по-активно противодействие на организираните престъпни мрежи за контрабанда на мигранти". 

Българският вътрешен министър увери участниците във формата, че България ще продължи да прилага изцяло достиженията на Шенгенското законодателство и изрази надежда, че в скоро време ще бъде премахнат контролът и по сухоземни граници.

Стоянов потвърди подкрепата на България по представения от ЕК общ план за изпълнение на Пакта по миграция и убежище и го определи като важна стъпка, която ще задвижи процеса на подготовка за прилагането на новото законодателство от държавите членки. 

"За нас основните предизвикателства са свързани с адекватния капацитет за граничните процедури и запазването на баланса между отговорност и солидарност", отбеляза вътрешният министър и обърна внимание върху необходимостта усилието на държавите членки в подготовката за прилагане на Пакта да бъде подпомогнато с адекватно финансиране от европейските фондове.

Снимка: Пресцентър на МВР