Българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана и синтетична дрога

"Освен новите наркотици, тук са и начините на тяхното предлагане", каза началникът отдел "Борба с наркотрафика" на Агенция "Митници" Стефан Бакалов

11.06.2024 | 16:26 Редактор: Вяра Димова
Българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана и синтетична дрога

На първо място по употреба сред тийнейджърите у нас са марихуаната и синтетичната дрога. Това каза началникът отдел "Борба с наркотрафика" на Агенция "Митници" Стефан Бакалов по време на кампанията на митниците срещу дрогата "Не сте сами".

Статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана, а на второ място са синтетичните наркотици, което е доста притеснително, защото последните предизвикват тежки зависимости, съобщи Бакалов. 

Опасностите са много, предупреди той. Освен стотиците нови наркотици, тук са и начините на тяхното предлагане, подходът от наркодилърите, както и възможностите на интернет платформите, сред които и TikTok, които се използват и за зарибяване, посочи Бакалов. 

Той поясни, че целта на кампанията на ведомството е децата да бъдат информирани и да им се покаже, че те носят отговорност за изборите, които ще направят. 

"В момента сме в хипотеза и през социалните мрежи се презентират различни наркотични вещества като безопасни и безвредни, носещи само удоволствие и без да се коментира тяхната вреда", каза директорът на Агенция "Митници" Георги Димов. 

Той увери, че институцията му има готовност да изготви план-програма, която да влезе в училищата, за борба с дрогата. Димов уточни, че Агенцията не може сама да се справи с проблема. 

"Зависимостта под каквато и да е форма е пагубна", коментира изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

В отговор на въпрос за прането на пари от наркотици Спецов уточни, че когато става дума за това, се обследва цялостният процес, за което се изисква добро сътрудничество с други служби и институции. 

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Възмутен гражданин
преди 1 седмица
Легализирайте или поне декриминализирайте канабиса за рекреационни цели и за целите на индустрията, неразумни юроди такива!!! И не закачайте новите канабиоиди, не са по-лоши или опасни от делта 9 тхц - напротив, имат сертификати за качество и безопасност, докато "тревата" в условията на липса на регулация и липса на легализация, може да е напръскана с всякакви "подобрители"!!!!!!! До кога ще съсипвате животи на хора които не желаят да консумират вреден алкохол а канабис? Тласкате към имиграц ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Анонимен Антинацист
преди 1 седмица
Марихуаната трябва да е легална! Вземете пример от другите европейски държави! Сигнализирай за неуместен коментар