Посочиха най-подходящия период за море у нас и какво ще бъде времето през юни

Прогнозата е на синоптика Симеон Матев

25.05.2024 | 11:48 Редактор: Тодор Петров
Посочиха най-подходящия период за море у нас и какво ще бъде времето през юни

От 20 юли до 15 август е най-добрият период за почивка на морския бряг у нас това лято. Това прогнозира климатологът гл. асистент д-р Симеон Матев.

През годините в този интервал в почти 90 процента има слънце и няма облаци 22 дни. По нашето Черноморие най-голяма е вероятността за валежи през юни, посочи той. Най-вероятният сценарий за лятото, според климатолога, е да е по-топло от нормалното, а валежите да са по-малко от нормата.

Следващата вероятност е лятото да е по-топло от обичайното с валежи около нормата. С още по-малка вероятност е отново да бъде по-топло от обичайното, но валежите да са над нормата. Почти невъзможен сценарий е лятото да е с температури под обичайните, стана ясно от думите на Матев за БТА.

Средните температури у нас през юни ще бъдат с градус-два по-високи от нормалните, количеството на валежите ще бъде близко до нормалното, като по-голямо количество валежи ще паднат в Западна България, най-вече в планинските райони, а условия за по-дълго засушаване ще има в Югоизточна България.

От климатична гледна точка два са най-горещите периоди в страната – около началото на юли (1-8 юли), третата декада на юли и голяма част от дните през август – тогава почти винаги са най-горещите дни през годината и с 85-90% сигурност може да се каже, че тази година най-високите температури в страната ще са над 40 градуса, смята Матев.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС