С молебен започна празничното шествие в Елин Пелин за 24 май

Това е един много смислен мост между всички славянски народи, каза кметът Ивайло Симеонов

24.05.2024 | 18:57 Редактор: Елеонора Танева

В Елин Пелин с пъстро празнично шествие отбелязаха днешния празничен 24 май. Празникът започна с тържествен молебен в църквата "Св. Николай Чудотворец". 

За поредна година деца поведоха празничното шествие по централната градска част.

"Това е един много смислен мост между всички славянски народи. Факт е, че имаме граници между държавите, с тази обща азбука, тези граници ги няма. Вече повече от 1100 години ние имаме възможността това богатство, тази азбука да я изповядваме и по този начин да бъдем по-свободни", заяви кметът Ивайло Симеонов.

"Още навремето ни учиха, че това е един от най-хубавите празници и днес продължавам да го чувствам така. Специално за българите едно пожелание – пазете българското и българските празници", каза Ася, която е част от от оркестър "Стефан Стефанов". 

Кулминацията на тържественото честване в Елин Пелин беше празничен концерт.

"Днес никой не говори за разните кризи, или събитията около нас, защото се радваме, че има такъв празник, на който да честваме нашите просветители светите братя. Пожелавам на всички да се просвещават, да изучават, както словото Божие, така и добрите и полезни науки. Защото образованието ще ги направи свободни", призова предстоятелят на храм "Св. Николай" иконом Иван Плещов.

Вижте повече в репортажа.