Малки и големи отбелязаха най-българския празник с шествие в София

Хиляди хора се включиха в празненството

24.05.2024 | 13:54 Редактор: Деси Николова

Цветя, знамена и шествия под звуците на химна на просветата "Върви, народе възродени". Честваме Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Традиционното шествие за 24 май започна от площада пред президентството и стигна до храма на буквите - Националната библиотека. В него се включиха президентът Румен Радев и служебният министър-председател Димитър Главчев, както и кметът на София Васил Терзиев.

"24 май отново ни събира пред светлия лик на Светите братя Кирил и Методий, вдъхновени от примера и водени от нашата гордост на народ с корени и с бъдеще", заяви Радев.

"Моето послание е с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови! Честит празник", каза Главчев.

Шествието беше поведено от гвардейския духов оркестър, а зад тях бяха студенти от Семинарията, които носеха иконата с лика на Светите братя Кирил и Методий.

Хиляди хора се включиха в шествието, повече от които бяха дошли със своите деца, за да покажат какво е признателност към българската книжовност.

"Имам около 40 медала и 10 купи от най-различни състезания. Днес празнуваме 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Честит празник!", каза едно от децата от шествието.

"Този ден е важен, защото днес празнуваме Деня на българската азбука и празнуваме културата", отбеляза друго дете.

На днешния 24 май преподаватели от университетите излязоха на символичен протест с протестни ленти, въпреки факта, че получиха част от парите, които поискаха от държавата.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа