Язовир в Севлиевско преля: "Хвърлят си боклуците в деретата и не ги чистят"

Засегнати са земеделски земи, дворове, има удавени животни

23.05.2024 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева

Няма пострадали хора при преливането на язовир "Кастел" в севлиевското село Батошево. Това съобщиха от полицията в Габрово. Наводнени са избени помещения на къщи, земеделски земи и улици. Към момента ситуацията е овладяна и опасност за населението няма.

Вчера около 17:00 часа над Севлиево се изсипва обилен дъжд. Язовир "Кастел", който се намира близо до село Батошево, прелива, а деретата, в които се влива, не успяват да поемат голямото количество вода.  

"Имаше интензивен дъжд, който продължи час и половина и се изля между 200 и 300 литра на кв.м, което е адски много. Не са ни почистени добре шахтите около мястото и много количество вода влиза в язовира, защото няма къде да отиде", обясни  собственикът на язовир "Кастел" Ина Шиварова.

В момента язовира се изпуска контролирано, но според собственика няма опасност да прелее.

"Общо язовирът е 9 метра. Нагоре има достатъчно мегдан да се извали двойно и тройно количество. Няма никакъв проблем", категорична Ина Шиварова. 

Засегнати са земеделски земи, дворове и селскостопански постройки. Има и няколко удавени домашни животни. Според местни жители причината за наводнени къщи и дворове са непочистените дерета и пороя.

"То не е чистено и се е затлачило. Градините - наводнени, магазинът е наводнен. Това дере, което е, хора си изхвърлят боклуците в него. От години не е чистено и се е затлачило", каза Красимир Дотев.

Oт МВР заявиха, че водата от язовира се изпуска контролирано и в момента. Пожарната е реагирала на сигнали за наводнени избени помещения на няколко къщи. На този етап няма опасност от преливане на язовир "Христо Смирненски", като до запълване на обема му има още 2,5 милиона кубически метра вода. Ситуацията се следи денонощно, съобщават от ВиК - Габрово.

Вижте повече в репортажа.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа