България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пригответе се за нови гръмотевични бури, ще вали дъжд и на 24 май

Синоптикът Петър Янков даде съвети как да се предпазим от гръмотевици

23.05.2024 | 10:01 Редактор: Тодор Петров

"Валежите в източната част на София бяха между 50 и 70 литра на кв.м, значително количество е. Пагубното беше, че валежът беше за час, час и половина, този валеж е проливен. При това интензивно строителство и състояние на канализацията ефектът е видим. Силните гръмотевични бури обикновено са съпроводени от градови явления", каза синоптик Петър Янков в "България сутрин", коментирайки вчерашната силна буря в София.

От думите му стана ясно, че днес отново се очакват интензивни валежи. Те ще започнат около обяд и в София ще приключват към 17-18 часа - 8-10 литра на кв.м. Повече ще вали във Велинград, Кърджали и Смолян, както и в северните части на Дунавската равнина.

"В следващите дни валежите ще бъдат често явление. На 24 май ще превалява главно в Западна България. По-слаби валежи като гръмотевична дейност, но ще ги има. В събота преди обяд ще вали главно в Източна България, следобед - в западните райони. Между 15 и 20 литра на кв.м в западните части. На 26 май в неделя също се очакват валежи", каза още Янков за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Температурите в страната през уикенда ще достигат 26-27 градуса, като по-топло ще бъде в събота, прогнозира синоптикът.

От началото на следващата седмица настъпва слабо стабилизиране на времето, което ще продължи до средата на седмицата. Дългосрочните прогнози са за по-хладни въздушни маси от запад. В края на седмицата се реализират обстановки в Западна България с едра градушка. Очакват се силни гръмотевични бури.

Петър Янков препоръча няколко простички мерки, за да се предпазим от гръмотевици: остри предмети не трябва да се носят, UPS устройствата пък предпазват техниката вкъщи. За туристите е важно да съобразяват пресичането на дерета при гръмотевични бури. При гръмотевична дейност не трябва да се влиза във вода. Добре е да не носим метални верижки на часовници.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа