230 сигнала за щети след бурята в София, Терзиев мобилизира всички екипи

Над София са паднали между 20 и 60 литра дъжд на кв.м

23.05.2024 | 08:23 Редактор: Вяра Димова
230 сигнала за щети след бурята в София, Терзиев мобилизира всички екипи

230 сигнала, свързани с обилните валежи и градушка на територията на Столичната община снощи, са получени на телефон 112. В Контактния център на Столичната община са получени 34 сигнала.

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология над София са паднали между 20 и 60 литра дъжд на кв.м – най-много са били над югоизточните райони, в "Младост" - 58 литра на кв.м, в Южен парк - 36 литра на кв.м, във ВЕЦ "Симеоново" - 22 литра на кв.м. Градушката е била с размерите на лешник. 

Кметът на София Васил Терзиев разпореди всички екипи да са мобилизирани, да се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовири. Кметовете на райони също трябва да следят водните обекти и критични места  на територията на съответните им райони. 

Общо 18 екипа на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, заедно със столичната пожарна, са реагирали на сигнали. Над 40 от тях  са били по-критични, свързани с отстраняване на последици от обилните валежи. Те са за завирявания на участъци от пътища, на мазета, гаражи, търговски обекти и подлези.

Най-голям брой от тях са на територията на районите "Подуяне", "Младост", "Витоша", "Оборище", "Сердика", "Искър". Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. "Враждебна". В момента аварийните екипи работят по отводняване на частна сграда в район "Триадица".  

Отворен за движение е пътният тунел на бул. "Цариградско шосе" в района на кв. "Полигона". Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по контрол се извършват от екипите на Столичен инспекторат.

Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма опасност от разливи, водните количества в язовирите са в норма. Столичната община изпълнява програма за почистване на речни корита, която включва над 270 участъци. Създадена е организация за почистване на близо 40 броя участъци, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път.

Градският транспорт към момента се движи и изпълнява обичайните си маршрути. Аварийните екипи извършват и обходи на терен с цел превенция. 

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС