София след мощната буря: Най-засегнат е кв. "Христо Ботев"

В сила е предупреждение за опасни валежи и днес

23.05.2024 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

България остава в капана на дъждове и бури. Снощната мощна буря, връхлетяла София, наводни подлези, търговски обекти, изкърти асфалта на места и предизвика безпрецедентни задръствания.

Квартал "Христо Ботев" е един от най-засегнатите от бурята. Пътят е отнесен от прииждащата вода. Текат ремонтни дейности по възстановяване на пътната настилка. Бедстващи хора няма. Наложила се е евакуация в частна сграда в район "Триадица" на жена с дете. Няма пострадали.

Малко преди 19 ч. вчера мълния падна в близост до мъж в столичния квартал "Младост" 1. Като по чудо 30-годишният мъж не е сериозно пострадал. А електрически стълб пламна в центъра на София.

"Имаше едно табло, което изгоря при Халите. През вчерашния ден имахме 83 сигнала, основно в София, свързани с паднали дървета, наводнени улици", уточни директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов.

Подлези в София останаха непроходими с часове заради силната буря, а улици в редица квартали се превърнаха в реки. Количествата дъжд на квадратен метър достигнаха 70 литра

"Наблюдават се речните корита и общинските язовири. За момента няма опасност от разливи на речните корита, а водните количества в язовирите са в норма. От днес ще се приоритизират аварийните ремонти на улуците в лошо състояние след бурята, детски градини, ясли и училища", обяви кметът на столицата Васил Терзиев.

За днес синоптиците обявиха жълт код за опасни валежи.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС