Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%

"За" се обявиха шестима от депутатите

20.05.2024 | 17:54 Редактор: Вяра Димова

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за задължаване на представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11% от 1 юли.

"За" се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, но тъй като останалите не участваха в гласуването, решение не беше прието.

Още миналата седмица Надзорният съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ обвиниха "Продължаваме промяната - Демократична България" в използването на темата за пенсиите за политически цели.

Част от депутатите от комисията определиха днешното ѝ заседание, както и насроченото за утре заседание на парламента като "безсмислени".

Пред комисията заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров подчерта, че в бюджета на общественото осигуряване са предвидени пари за осъвременяване на пенсиите с 11%, което вече е утвърдено и от Надзорния съвет на НОИ, независимо от оценките, че заради отчетена по-ниска инфлация, увеличението трябва да е с 10%, за да бъде спазено Швейцарското правило. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)