Терзиев: Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" няма да бъде спрян, може да бъде коригиран

Проведе се 4-часов дебат относно новата организация на движението в центъра на София

10.05.2024 | 19:15 Редактор: Вяра Димова

Под светлината на приближаващите избори премина 4-часовия дебат в Комисията по транспорт в Столична община. Поводът е новата организация на движението в центъра на София и нарастващото недоволство на живеещите в района на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен".

От няколко дни те са с нова велоалея и разчертани паркоместа. Промените предизвикаха протести, а в Транспортната комисия в Общинския съвет беше внесено решение за връщане на старата организация

"Този хаос, тази арогантност, не може да става през главата на Общинския съвет в София", смята общинският съветник от "Синя София" Ивайло Йонков.

"Този розов терор, това е системна политика на "Спаси София" и на техните коалиционни партньори. Да малтретират хората, които живеят и се придвижват в центъра, защото те имат някаква фиксация да превърнат центъра в зона за тротинетки и прайдове", коментира общинският съветник от "Синя София" Иван Сотиров.

Предложението на "Синя София" би трябвало да се гледа на 16 май. Сред аргументите на опозицията са, че промените са направени без допитване и струват скъпо на софиянци.

"Без каквато и да е комуникационна стратегия, в празничните дни свършиха това, което бяха решили. И не само, излъгаха комисията и членовете на комисията, излъгаха и гражданите", изказа се общинският съветник от БСП Иван Таков.

В дебата на заседанието се включиха и граждани, живеещи в централната част.

"Никой няма против велоалеите, но тези колчета на велоалеите пречат за достъп, не само за обслужване на сградите, на магазините, пречи на линейки, пречи за събирането на отпадъка", посочи гражданин.

Според "Спаси София" в действията по реорганизация няма нищо незаконно. 

"Няма никакъв транспортен апокалипсис, всеки ден следим трафика в района. Освен когато има протест и "Патриарх Евтимий" е изцяло блокиран, други задръствания в рамките на денонощието няма", твърди общинският съветник от  МК ПП-ДБ (Спаси София) Андрей Зографски.

Според "Спаси София", маркировката и ремонтът са стрували на бюджета 480 хиляди лева, но според БСП и "Синя София", сумата е надхвърлена сериозно. 

Групата на ГЕРБ-СДС в общината също настоява за връщане на проекта.

"Тези автомобили няма да се изпарят. Тези автомобили ще влязат в кварталните улици", добави общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Кметът Васил Терзиев е категоричен, че проектът няма да бъде спрян, но ако се наложи ще бъде коригиран.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Партията
преди 1 седмица