Всеки ден две жени в България губят битката с рака на маточната шийка

МЗ популяризира програма за безплатно ваксиниране на момичета от 10 до 13 години

10.05.2024 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Липсата на информация е в основата на ниския процент на ваксинирани срещу човешкия папилома вирус в България. В момента у нас се популяризира национална програма на Министерството на здравеопазването за безплатно ваксиниране на момичета от 10 до 13 години. Обсъжда се и възможност за безплатно имунизиране и на момчета.

Ваксината е ключът към здравето на децата – в това е убеден проф. Кенет Александър от Флорида. Вече 18 години ваксината срещу човешкия папилома вирус е позната на човечеството. И тя е в основата на битката с рака на маточната шийка. Дъщерите на професора са и първите момичета имунизирани в Чикаго. 

"Трябва да напомним на хората, че в света ракът на маточната шийка е на второ място сред най-смъртоносните ракови заболявания при жените. В много страни, като Бразилия, той дори е на първо място. Ваксината за човешкия папилома вирус е възможност да предпазим нашите деца от рак", смята проф. Александър.

Всеки ден две жени в България губят битката с рака на маточната шийка. А лекарите са категорични - 99% от случаите могат да бъдат предотвратени. Д-р Христиана Бацелова е ваксинирала и двете си дъщери. Тя самата също се е имунизирала на 40-годишна възраст, тъй като човешкият папилома вирус, освен рак на маточната шийка, причинява и други онкологични заболявания. Засегнати от този вирус могат да бъдат и двата пола.

Най-ефективна е ваксината между 9 и 18 години, но няма горна граница във възрастта.

"За да демонстрирам моята вяра във ваксините, на 59 години се ваксинирах с три дози, няма лимит на възрастта", категоричен е проф. Александър.

"Ваксината не предизвиква аутизъм, не предизвиква неврологични заболявания, тя е с доказана безопасност", твърди д-р Бацелова.

За момента у нас безплатно се имунизират момичетата от 10 до 13 години. Но интересът за миналата година е твърде малък. Едва процент и половина за разлика от тенденциите в Европа. Причината -  до голяма степен в липсата на информация и страха от ваксинация.

Целта на СЗО е до 2030 г. 90% от момичетата до 15 години да са ваксинирани срещу HPV, а 70% от жените да са подложени на скрининг.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа